Magyar Történelmi Emlékút és Pihenőpark

Pongrácz Gergely téren található Magyar Történelmi Emlékút és Pihenőpark 2009. október 26-án készült el. A Leader „Falumegújítás, településfejlesztés” témakörben első helyen nyert támogatást a szanki önkormányzat a pihenőpark kialakítására. A téren biztonságos körülmények, árnyat adó fák, játékok, kiépített sétaút és szökőkút várja a főleg kisgyermekes játszani és piknikezni vágyó családokat. A játszótér 3 részből áll; mini és midi játszótér ( csúszdák, hinták; fészek hinta, mérleghinta, rugóshinták, kalandvár, drótkötél- pályás csúszda, vizes játék, piramis-kötélmászóka…) valamint kézilabdapálya. A pihenőparkban kialakított szökőkút, padok, asztalok és sétányok biztosítják a pihenés, kikapcsolódás lehetőségét. 2013- ban készült egy nyilvános illemhely is. A játszótér nem csak az itt élő gyermekek körében népszerű, de a szomszédos települések gyermekei is szívesen látogatnak ide.

A kistérség legnépszerűbb játszótere mellett tekinthető meg 10 fafaragó 23 tablóképe, mely nemzetünk történetének nagy pillanatait mutatja be a honfoglalástól napjainkig.

2006-ban az 1956-os forradalom 50. évfordulóján a képviselőtestület döntése értelmében az iskola előtti park Ponrátz Gergely tér lett, a forradalom legendás alakja tiszteletére. Pongrátz Gergely a Corvin-köz hősiesen harcoló, bátor parancsnoka volt, aki a bukás után életét mentve külföldre kényszerült. Évtizedekig száműzetve, rágalmaktól övezve élt. Amint lehetett hazatért, Kiskunmajsa Marispusztán kápolnát építettet a kivégzett forradalmárok emlékére, és múzeumba gyűjtötte a forradalom tárgyi és írásos emlékeit. Ezért helyeztünk el a téren egy márványtáblát, melynek avatását nem élte meg, csak a vele együtt harcoló bátyja, Ödön volt résztvevője annak.

1999-ben a szanki olajtermelés megkezdésének 35. évfordulójára került a Pongrátz Gergely térre egy emlékkő, Pataki Béla szobrászművész plakettjével.

Megszakítás