X. Méz és Meggyfesztivál (06.22-23.)

Május 28. hétfőtől már kaphatók
a szanki Művelődési Házban az elővételes jegyek
a X. Méz és Meggyfesztivál pénteki napjára!!!
(Nyitva tartás: kedd-péntek 9:00 – 20:00,
szombat 13:00-20:00)

Elővételben:
6-14 éves korig 1.500 Ft,
felnőtt jegy 2.000 Ft
Helyszínen:
6-14 éves korig 2.500 Ft,
felnőtt jegy 3.000 Ft


BESZÁMOLÓ: Ifjúsági Műhelytalálkozó (05.26.)

A szanki Vörösmarty Mihály Művelődési Ház, a Második Hullám Vidéki Ifjúsági Szövetség és a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége az “EFOP 1.2.2.-15 Ifjúsági programok támogatása” projekt keretein belül május 26-án harmadik alkalommal szervezett ifjúsági műhelytalálkozót a szanki Művelődési Házban.

A programra a helyi 12 és 25 év közötti fiatalokat vártuk, a legfontosabb cél volt, hogy a fiatalok megismerjék a két új ifjúsági referensünket, illetve felszínre kerüljenek a fiatalokat érintő problémák, fejlesztési igények, közösen kidolgozott javaslatok és együttműködések alakuljanak ki köztünk. Az első játékos feladatban párba rendeződve kellett megismerni egymás településhez való viszonyát, miért jó, és miért nem jó a településen élni. Gyakori volt az a válasz, hogy “kevés a szórakozási lehetőség, fiataloknak szóló program”. Erre a problémára építve world café módszerrel folytattuk a találkozót. A fiataloknak 3 asztalhoz rendeződve az alábbi témákról kellett beszélgetniük:

1. Milyen egy jó ifjúsági közösségi tér, hogyan tehető otthonosabbá, fiatalosabbá a klubhelyiség?
2. Milyen közösségi programokat hiányoltok, ti mit tudnátok ehhez hozzátenni?

3. Szanki Ifjúsági Hét programjainak közös megtervezése

A témánként 20 perc állt rendelkezésre, majd mindenkinek asztalt kellett cserélnie és egy másik témáról folytatni a beszélgetést.

A szervezők nagyon elégedettek, hiszen évről évre több résztvevőnk van és egyre nyitottabbak felénk a fiatalok. A beszélgetések után birtokba vettük az udvart, éjszakába nyúlóan zenéltünk, játszottunk, tovább ismerkedtünk. Megbeszéltük, hogy ismét meghirdetjük az ifjúsági esteket, amikor a Művelődési Ház tovább tart nyitva és ehhez nagyszerű programötleteket is kaptunk.További képek:

 https://www.facebook.com/pg/muvhaz.szank/photos/?tab=album&album_id=1511398532316284

BESZÁMOLÓ: Gyermek és Családi Nap (05.26.)

2018. május 26-án már harmadik alkalommal tartottunk gyereknapot a Művelődési Házban. Délutántól az udvaron sportjátékok várták a kicsiket és a nagyokat, kipróbálhatták az elektromos kisautóparkot, a trambulint, a célbadobást, különböző társasjátékokat, emellett volt arcfestés, csillámtetoválás és lufihajtogatás is. A napot egy ügyességi sorverseny, jégkrémevés és közös mozizás zárta.

Idén már közel százan voltunk, óvodástól iskolásig, illetve a szülők és a nagyszülők is megtalálták a számukra kedves elfoglaltságot. Az időjárás is kedvező volt, csak a program végén terelt be minket a vihar a mozira. 🙂


További képek:

BESZÁMOLÓ: Helyben hogyan? – Fiatalok a településeken konferencia (05.14.)

2018. május 14-én a budapesti Európai Ifjúsági Központban a “Helyben hogyan?- Fiatalok a településen” című konferencián jártunk. A konferenciát a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaság (GYIÖT) és a Tudatos Ifjúságért Alapítvány  (TIA) szervezte az Erasmus+ támogatásával. Az eseményen több, mint száz résztvevő jelent meg, kis és nagy településről érkező fiatalok, fiatalokkal foglalkozó szervezetek, diák és ifjúsági önkormányzatok képviselői és ifjúságüggyel foglalkozó települési szakemberek voltak.

A nyitó előadáson dr. Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár beszélt a fiatalok közösségi és társadalmi részvételeinek csatornáiról, és állami eszközökről, majd Molnár Bálint az Európa Tanács Budapesti Európai Ifjúsági Központjának igazgatóhelyettese ismertette az Európai Kartát.

A kerekasztal beszélgetésben sok szó esett a fiatalok elvándorlásáról, nagyvárosokba és külföldre költözésről, mely az ország minden régiójában problémaként jelentkezik, hiszen a fiatal ott alakít ki közösséget, baráti kapcsolatokat, gyengül a szülőfalujához való kötődése. A gyerekek személyiségfejlődését nem csak a család és az iskola, egyéb közösségek, hanem a digitális világban kialakított kapcsolatai is nagyban befolyásolják. Ezáltal sajnos csökken a fiatalok társadalmi részvétele. 

Az előadások utáni workshop teret biztosított a települési szintű ifjúsági munka szerepelőinek a személyes találkozásra, a tudás és tapasztaltok, jó gyakorlatok megosztására.

A konferencián megfogott minket egy gondolat, miszerint a fiatalok olyanok, mint a vitorlás, és ha meg van hozzá a szél,  előre viszi őket, előttük a döntés, milyen lehetőséggel élnek.

Hegedűs Edina és Sebestyén Ivett ifjúsági referens

forrás: TIA

forrás: TIA

fotó: Hegedűs Edina