Ízek Háza és Helyi Érték Kiállítótér

Ízek Háza

2013 őszén nyitotta meg kapuit a térség első gasztroturisztikai élményháza, melynek átadó eseményéről a Magyar Televízió „Magyarország, szeretlek!” című műsora is tudósított.

Az épület  egy turisztikai információs pont és hagyományőrző rendezvényház is. Szívesen fogadnak gyerekcsoportokat, munkahelyi, baráti társaságokat, akikkel közösen sütnek-főznek, gasztronómiai tapasztalatokat cserélnek.  Az épületben egy 20-25 fős büféhelység és egy korszerűen felszerelt konyha került elhelyezésre, az udvar pedig kb. 100 fő befogadására alkalmas, kemencével, sörpados fedett színnel és kerti bútoros szabadtéri területekkel rendelkezik. Az épület zártkörű összejövetelek befogadására is kiválóan alkalmas.

Az önkormányzat itt tartja az advent vasárnapi rendezvényeket, amikor adventi gyertyagyújtással, és süteménykészítő versennyel várják az odalátogatókat. Nyáron pedig az udvar népzenei és klasszikus koncerteknek, helyi termék kóstolóknak ad helyet.

Szanki Kézműves Konyakmeggy Manufaktúra

A látogatók belekóstolhatnak a környék jellegzetes ízeibe és megtekinthetik a szanki kézműves konyakmeggy készítési folyamatát. Az Ízek Háza kézi manufaktúrájában készülnek a szanki kézműves konyakmeggyek. A konyakmeggy-gyártás már korábban is működött a környéken, azonban az Ízek Házában megnyíló látványüzemben újjáéledt ez a hagyomány. Az ideérkező vendégek üvegablakokon keresztül megtekinthetik a konyakmeggy-gyártás folyamatát. Az ideérkező vendégek üvegablakokon keresztül megtekinthetik a konyakmeggy gyártás folyamatát.

Üzem látogatása és kóstoltatás: 500 Ft/fő

Felhívjuk figyelmüket, hogy az üzem csak előre egyeztetett időpontban látogatható!

Információ:
Szank, Rákóczi utca 21.
Ritzelné Orbán Mária: 20 / 339 – 3237Helyi Érték Kiállítótér

A kiskunmajsai járás szinte minden települése gyűjti helyben lévő értékeit, sőt azokat a helyi lakosok mellett a térségből, sőt az országból érkező látogatóknak is bemutatja. Szabad területen, sétaút formájában és korunk technikai megoldásait felhasználva mutatjuk be Szank értékeit és a Hungarikumokat.

Együtt élünk olyan dolgokkal, amelyek számunkra természetesek és sokszor nem is gondolunk arra, hogy mindez milyen nagy értéket képvisel. Ilyen például az olajipar születése községünkben, Gy. Szabó Béla alkotásai, vagy a kézzel készített konyakmeggy, a vaddohány mézről nem is beszélve. Ezeket és még sok más kincsünket mutatja be ez a tárlat.

A kiállításon a huszonnégy képes tabló nemcsak a helyi értékeket, de az ötven hungarikumot is bemutatja a látogatóknak. A tablókon levő QR kód és okostelefon segítségével az érdeklődők részletesen is olvashatnak a helyi értékekről. A parkot a környék növényfajtái díszítik, bugaci borókák, jukkák, orgonabokrok és erdei mohák. A nagy Magyarország domborzati mozaikját 240 kg színes kavicsból Radvánszki Tibor készítette.

Információ, időpontkérés:
Szank, Rákóczi utca 21.
Ritzelné Orbán Mária: 20 / 339 – 3237
Információ, időpontkérés:
Szank, Rákóczi utca 21.
Ritzelné Orbán Mária: 20 / 339 – 3237

Megszakítás