Gy. Szabó Béla Képtár

Gy. Szabó Béla Képtár
Könyvtár, Információs és Közösségi Hely

Gy. Szabó Béla 1905. augusztus 26-án Gyulafehérváron született, Szankon 1936-ban járt először, majd a következő években többször is. Itt tartózkodásai alatt a református lelkészeknél vendégeskedett, ennek emlékére került a parókia falára az emléktábla, melyet minden évben a művész születésének évfordulóján koszorúznak meg. A művészt nagyon megragadta ez az alföldi szelíd buckás, kis belvizekkel tarkított egyszerű táj és az emberek; később Szankot tekintette művésszé válása első állomásának. Itt készült 28 tusrajzát 1941-ben „Homokvilág” című albumában adta közre. Később fametszeteket is készített itteni emlékei, élményei alapján. Életének ezt a szakaszát szanki korszaknak nevezik a művészettörténészek. 1982-ben, utolsó szanki látogatásakor született döntés arról, hogy állandó kiállítási helyet biztosít a község a nekünk adományozott műveknek. 

A képtár avatása 1986. október 3-án volt, ezt a művész sajnos már nem érhette meg, 1985. november 30-án, Kolozsváron elhunyt.
A képtár építésze Szálas Péter volt, Kerényi József Ybl-díjas építész tervvázlata alapján. Az épület 250 m2, ebből 150 m2 a könyvtár. A 100 m2-es kiállítótér 3 részre tagolt, az épület puritán egyszerűségű, szabadfedélszékes, csendet, nyugalmat, békét sugárzó, a nagyszerű képeknek méltó környezetet biztosít.

Ez első kiállítás a anyaga művész által kiválasztott 70 fametszet volt, aztán a halála után az örökösök is adományoztak, és a Nemzeti Galéria is Szanknak adott 468 Gy. Szabó-képet. Így mintegy 700 alkotásból (köztük pasztell, szén és fametszetek formájában) válogathatjuk egy-egy kiállítás anyagát.
Azóta 17 gyűjteményes tárlatot láthattak az érdeklődők az alkotásokból.

Nyitva tartás:
Hétfő: ZÁRVA
Kedd: 9 – 17 óráig
Szerda: 9 – 17 óráig
Csütörtök: 9 – 17 óráig
Péntek: 9 – 17 óráig
Szombat: 9 – 12 óráig
Vasárnap: ZÁRVA

Információ:
Szank, Béke u. 40/a.
Szabó-Mikor Éva: 77/495-162
szank.keptar@gmail.com

Megszakítás